Kasvattaja ja sisaren ammattitaidon kehittäjä

Lina uudisti koulutusta ja määritteli sairaanhoidossa vaadittuja ominaisuuksia.

Linalle oli sydämen asia, että sisaret saisivat hyvät valmiudet monipuoliseen ja vastuulliseen tehtävää ja noudattaisivat apostolien kehotusta:

”Kaikki, mitä teette, se tehkää sydämestänne, niin kuin Herralle eikä ihmisille”.

Aloittaessaan johtajattarena 1883 hän kiinnitti huomiota kasvatuksen puutteelliseen tasoon – oppilaat saivat opetusta hyvin vähän. Yhdessä ylilääkäri M. W. af Schúltenin kanssa Lina ryhtyi kehittämään  opetusta, erityisesti koskien sairaanhoitoa. Lina laati opetuksen tueksi käsikirjoituksen sairaanhoidon teoriasta. Se pohjautui pitkälti pohjoismaiseen lähdekirjallisuuteen ja lääkärien luentoihin. Käsikirjoitus on maamme ensimmäinen sairaanhoidon opetukseen tarkoitettu materiaali.

Kirjan kansi.

Diakonissalaitos julkaisi käsikirjoituksen vuonna 2014 nimellä Sairaanhoidon teorioita I-II. Käsinkirjoitetun tekstin toimittivat julkaisukuntoon Eeva Hurskainen ja Birgitta Geust.

Suomen Diakoniaopisto ja Diakonia-ammattikorkeakoulu jatkavat Diakonissalaitoksen koulutusperinnettä.

 

Nainen lukee sairaalan potilaille.

Johtajattarena Lina oli myös sairaalan ylihoitaja. Linan lasketaan kohdanneen työuransa aikana noin 40 000 potilasta. Hän piti tärkeänä läsnäoloa potilashuoneissa. Lina  lukikin mielellään potilaille hartauskirjallisuutta. Vuonna 1928 johtajattaren työtaakkaa kevennettiin nimittämällä sairaalaan ylihoitaja. Ensimmäinen ylihoitaja oli diakonissa Elina Hämäläinen.

Kirja Sisarillemme / För våra systrar

Vuonna 1912 ilmestyi Linan kirjoittama Sisarillemme. Siinä Lina antoi ohjeita kuinka hoitotyötä tulee tehdä, määritteli sisarelta odotettua käyttäytymistä ja  luonteenpiirteitä  sekä antoi ohjeita elämää varten. Kirjasta otettiin uusittu painos 1920-luvun lopulla.

Lina muovasi sisarelle kuvan kristillisestä palvelutehtävästä, jota ei tehty palkan vuoksi. Työn tuli pohjautui kutsumukseen.

Kaksi kirjaa.

 

 

Lue lisää Linasta