RomniME

Mentoroinnilla voimavaroja ja mahdollisuuksia nuorille romaninaisille.

Romanit ovat Euroopan nuorin yhteisö. Noin puolet heistä on alle 28-vuotiaita. Monet romanivähemmistöön kuuluvat nuoret ja nuoret aikuiset jäävät vaille kaipaamaansa tukea esimerkiksi opintoihin ja uravalintaan liittyvissä kysymyksissä. RomniME-hankkeessa etsitäänkin 18–29 -vuotiaille romaninaisille mentoreita, joiden kanssa keskustella esimerkiksi koulutukseen, työhön, ihmissuhteisiin, yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja identiteettiin liittyvistä kysymyksistä. Mentoroitavina on sekä suomalaisia että maahan muuttaneita romaninaisia.

RomniME-projektissa testataan ja kehitetään luovia menetelmiä mentorointipareista ryhmämentorointiin. Liikkeelle lähdetään aina romaninuorten tarpeista ja toiveista. Mentorointiprosessien vaikutukset arvioidaan, jotta mentorointia voidaan kehittää. Vaikutusten arviointia käytetään myös politiikkasuositusten muotoiluun. Hankkeen tavoitteena on yhdenvertaisuuden edistäminen kokonaisvaltaisesti.

Suomessa, Bulgariassa, Italiassa ja Kroatiassa toteutettavan projektin tavoitteena on myös tunnistaa ja torjua romaninaisten ja -tyttöjen kokemaa syrjintää parantamalla ymmärrystä moniperusteisen syrjinnän vaikutuksista. Keskeistä on tukea romaninuorten voimaantumista sekä mentoroitavien itsetunnon vahvistumista. Kukin mentorointiprosessi on erilainen, mutta niitä yhdistää luottamuksellisuus, molemminpuolinen kokemusten jakaminen sekä yhdessä määritellyt tavoitteet. RomniME-tiimin ammattilaiset ovat mentoriparien tukena.

Diakonissalaitoksen koordinoimaan RomniME-hankkeeseen osallistuu lisäksi kolme muuta eurooppalaista toimijaa: Romni (Italia), LIDER (Bulgaria) ja PESG (Kroatia).

Ota yhteyttä:

 

Maria Dorofte
Ohjelmakoordinaattori
maria.dorofte@hdl.fi
050-4011212

Marjaana Toiviainen
Ohjelmakoordinaattori
marjaana.toiviainen@hdl.fi
050-5636302

Anca Enache
Ihmisoikeuksien erityisasiantuntija
anca.enache@hdl.fi
050-5781301

Carmen Bajram
Kokemustyöntekijä
carmen.bajram@hdl.fi