Tulevaisuustyö
Tulevaisuus ei vain tapahdu, vaan se rakennetaan – niiden ajatusten pohjalta, mitä ihmisillä nyt on.
Tulevaisuusvalta kuuluu kaikille
Diakonissalaitoksen asiakkailla on tarjottavanaan tulevaisuuteen arvokkaita näkökulmia, jotka usein jäävät kuulematta. Kaikille hyvän ja ihmisarvoisen tulevaisuuden rakentamiseen tarvitaan kuitenkin ajatuksia yhteiskunnan joka laidalta.
Ilmiöasema-työssä keräämme näitä näkökulmia asiakkailtamme ja viemme niitä päättäjille, laajemmin suomalaiseen tulevaisuuskeskusteluun sekä myös Diakonissalaitoksen oman työn suunnitteluun.
Tavoitteena on, että tämä työ laajentaa suomalaista tulevaisuusvaltaa koskemaan suurempia joukkoja. Tulevaisuusvallalla viitataan siihen, kenen ääni tulevaisuuskeskustelussa tulee kuulluksi.
Enemmän yhteisöllisyyttä, vähemmän armottomuutta
Mitä jos tulevaisuudessa ei ihailtaisi enää taloudellista menestystä, tehokkuutta, ja norminmukaisuutta? Mitä jos tulevaisuus olisi vähemmän armoton ja enemmän yhteisöllinen, sekä rauhaa ja ympäröivää luontoa kunnioittava? Tätä tulevaisuudelta toivoivat Diakonissalaitoksen ja Rinnekotien tulevaisuustyöpajoihin loppuvuodesta 2024 osallistuneet.
Tutustu raporttiin syksyn 2024 tulevaisuustyöpajoistaVastuu ympäristöstä on yhteinen asia
Diakonissalaitoksella keskusteltiin keväällä 2024 uudella tavalla ympäristön tulevaisuudesta. Osana vastuullisuusohjelmaa järjestettiin ympäristöteemaisia tulevaisuustyöpajoja eri palveluiden asiakkaille ja asukkaille. Työpajat toteutettiin Diakonissalaitoksen Ilmiöasema-konseptilla.
Lue artikkeli Tutustu hankkeen raporttiinKohti ihmisarvoista tulevaisuusvaltaa -hanke
Sitra haki keväällä 2023 kumppaneita selvittämään, mitä tulevaisuusvalta on ja miten sitä voi laajentaa. Diakonissalaitoksen Kohti ihmisarvoista tulevaisuusvaltaa oli yksi kolmesta pilottihankkeesta jota Sitra rahoitti. Tässä pilottihankkeessa halusimme kehittää uudenlaisia menetelmiä ja materiaaleja, jotta tulevaisuuskeskusteluun osallistuminen olisi esteettömämpää ja saavutettavampaa yhä useammalle. Hanke toteutettiin 1.9.2023-40.4.2024. Lue lisää Sitran tulevaisuusvalta-teemaan liittyvistä hankkeista.
Miten hanke toteutettiin?
Hankkeessa järjestettiin 20 tulevaisuustyöpajaa, joissa testattiin ja kehitettiin menetelmiä. Työpajoihin osallistui kehitysvammaisten ja autismikirjon henkilöiden toimintakeskuksen asiakkaita, vammaisten asumisyksikön asukkaita, päihdepalveluyksiköiden asiakkaita, Asunto ensin -asumispalveluiden asiakkaita (pitkäaikaisasunnottomien palvelut) sekä hätämajoituksen asiakkaita. Lisäksi materiaalien ja menetelmien kehittämiseen osallistui useita Rinnekodit Oy:n työntekijöitä. Hankkeen aikana kehitetyistä menetelmistä on tehty opas saavutettavampien ja esteettömämpien tulevaisuustyöpajojen järjestämiseksi. Oppaan lisäksi on julkaistu materiaalia työpajoihin sekä loppuraportti. Kaikki materiaali on vapaasti käytettävissä ja löytyvät tältä verkkosivuilta.
Hankkeessa tuotettu materiaali ja hankkeen loppuraportt ovat saatavissa tästä linkistäIlmiöasema
Diakonissalaitos keräsi keväällä 2023 tavallisilta ihmisiltä ajatuksia tulevaisuudesta keskustelun avulla. Ns. Ilmiöasemilla käytiin 21 keskustelua, joissa oli yhteensä 134 keskustelijaa. Keskusteluista laadittiin yhteenveto eli raportti. Se on tulkinta siitä, millaiset asiat keskusteluissa nousevat esiin ja mitä nämä asiat kertovat tulevaisuudesta. Kertyneet tulevaisuusterveiset viedään suomalaisille päätöksentekijöille ja myös Diakonissalaitoksen oman työn tueksi.
Ilmiöasema-materiaalit
Tutustu Perusta oma Ilmiöasema – oppaaseen
Diakonissalaitoksen yhteistyökumppanina ovat olleet Ellun Kanat Oy sekä valtiovarainministeriön Avoin Hallinto.
Kuulluksi ja ymmärretyksi tuleminen on kaikkien oikeus
Kuulluksi ja ymmärretyksi tuleminen on kaikkien oikeus, myös heidän, jotka eivät pysty omaa mielipidettään puhumalla sanomaan. Tulevaisuuksia saattaa olla vaikea ajatella, mutta jotta se olisi kaikkien yhdessä tekemä ja näköinen, tulee keskusteluihin aidosti osallistaa myös heidät, jotka saavat heikommin mielipiteensä kuuluviin.
Jokainen on oman elämänsä asiantuntija, ja ihan jokaisella on myös ajatuksia tulevaisuudesta. ”Järjestelmissämme ja yhteiskunnassamme aliarvioidaan päihteidenkäyttäjiä: heidän kykyään olla toimijoita tai sitä, miten paljon tietoa ja taitoa riippuvuussairauksia sairastavilla onkaan”, sanoo Hanna-Riikka Alasippola, joka järjesti tulevaisuuskeskustelun Jyväskylässä.
Kesällä 2023 kaksi kokemusasiantuntijaamme tapasivat
lähes sata Oulun alueella asuvaa nuorta ja kysyivät
nuorilta heidän ajatuksiaan tulevaisuudesta. Taustalla oli halu saada alueen haavoittuvassa asemassa
olevien nuorten ääni kuuluviin ja lisätä heidän osallisuuttaan yhteiskunnassa.
”Tulevaisuusajattelun perusteiden ja kehittämisen tulisi olla jo lähtökohdiltaan mahdollisimman saavutettavaa. Toivottavasti saamme yhä isommalla porukalla olla miettimässä, miten se tehdään”, tulevaisuustyöläinen Kati Lehtiö pohtii blogissaan.