Yhteiskunnallinen vaikuttaminen

Haluamme vaikuttaa aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun ja päätöksentekoon

Viimeiset vuodet ovat koetelleet yhteiskuntamme kriisinsietokykyä tavalla, jollaista ei ole nähty sitten sotavuosien. Koronapandemia, sota Ukrainassa, ilmastonmuutos, työntekijäpula ja mielenterveyden kriisi ovat tehneet Suomesta toisenlaisen paikan, kuin mihin ehdimme tottua edellisten sukupolvien aikana. Diakonissalaitos näkee haasteet jokapäiväisessä arjessaan.

Vaikuttamisen tavoitteet nousevat kokemuksesta ja näkemyksestä, jota meille syntyy työstämme haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten parissa. Vaikuttamistyömme tähtää eriarvoisuuden vähentämiseen ja siihen, että jokaisella on ihmisarvoinen elämä.

Tavoitteemme kunta- ja aluevaaleihin 2025: Kaikille ihmisarvoinen tulevaisuus

Tarvitsemme enemmän kuin koskaan inhimillistä ja vastuullista politiikkaa, joka on ihmislähtöistä, läpinäkyvää sekä perus- ja ihmisoikeuksia kunnioittavaa. Yhteiskunnan haavoittuvaisimpien ryhmien nostaminen marginaalista on välttämätöntä, jotta voimme lisätä yhteiskuntarauhaa, hyvinvointia ja inhimillistä turvallisuutta.

Rakennetaanko yhdessä Suomi, jossa kaikilla on mahdollisuus elää hyvää elämää? Myös niillä meistä, joilla lähtökohdat eivät ole aivan yhtä hyvät kuin toisilla, tai niillä, joiden elämä ei ole kulkenut niin kuin olisi tahtonut. Pidetään ihmisistä huolta niin, että se on myös tulevaisuuden kannalta kestävää?

Kokosimme tietoa, näkemystä ja ratkaisujamme tähän inhimillisen ja kestävän tulevaisuuden rakentajan työkalupakkiin. Samalla haastamme sinut pohtimaan omia ideoitasi.
Tutustu työkalupakkiin tästä!

Tavoitteemme pähkinänkuoressa

Turvaa turvattomille

Suomessa kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevat ihmiset kohtaavat moninkertaisia esteitä yrittäessään saada itselleen välttämättömät, jopa lakisääteiset palvelut. Tässä ei ole järkeä inhimillisesti eikä taloudellisesti. Pitkällä aikavälillä yhteiskunta hyötyy enemmän ajoissa tarjotusta tuesta. Luodaan siis turvaa turvattomille ja rakennetaan yhdessä inhimillistä ja kestävää Suomea.

Kunta- ja hyvinvointialueen päättäjä – Toimi näin!

  • Varmista kattavien peruspalveluiden saatavuus kaikille alueen ihmisille.
  • Rakenna sopua ja yhteistyötä.
  • Ohjaa toimintaa hankinnoilla.
  • Panosta matalan kynnyksen päihde- ja mielenterveyspalveluihin.
  • Ota kokemusasiantuntijat ja palveluiden käyttäjät mukaan kehittämään toimivia ja inhimillisiä ratkaisuja.
  • Pidä kiinni sitoumuksesta poistaa pitkäaikaisasunnottomuus.
  • Turvaa paperittomille välttämättömät sosiaali- ja terveyspalvelut.

Työelämän ovet auki

Hallitusohjelmassa tavoitellaan 100 000:ta uutta työllistä. Kuntien rooli työllisyyden edistämisessä kasvoi TE-palveluiden siirryttyä kuntien vastuulle vuoden 2025 alussa. Suomessa ikäluokkien pienentyessä suomalainen yhteiskunta ja työelämä tarvitsevat kaikki mukaan rakentamaan huomisen Suomea. Työ on merkityksellistä sekä talouden että osallisuuden näkökulmasta. Pidetään siis kaikki mukana!

Kunta- ja hyvinvointialueen päättäjä – Toimi näin!

  • Älä anna yhdenkään nuoren tippua toivottomuuteen.
  • Kannusta kehittämään malleja helpottamaan täsmätyökykyisten työllistymistä.
  • Ehdota rohkeasti kokeiluja, joilla testataan uusia työllistymiseen liittyvien toimintojen järjestämis- ja rahoittamismalleja.
  • Tee aloite kunnan tai hyvinvointialueen edelläkävijyydestä maahantulijoiden työllistämisessä.

Tavoitteemme hallituskaudelle 2023-2027

Diakonissalaitoksen hallitustavoitteita 2023-2027 valmisteltiin moniammatillisessa työryhmässä. Mukana oli myös kokemusasiantuntijoita ja koko henkilöstöllä oli mahdollisuus vaikuttaa tavoitteisiin. Nyt tavoitteita on täsmennetty vuositasolle. Voit tutustua tavoitteisiin alla olevien linkkien kautta.

Tulevaisuuden on oltava kaikkien nuorten (pdf)

Kohti inhimillistä maahanmuuttopolitiikkaa (pdf)

Sosiaali- ja terveystoimialan tulevaisuuden edellytykset (pdf)

Tavoitteena vaikuttavaa päihdepolitiikkaa (pdf)

On välttämätöntä nostaa yhteiskunnan haavoittuvaisempia ryhmiä marginaalista.

EU-vaalitavoitteemme 2024-2029: Odotamme EU:n noudattavan perusarvojaan

Euroopan unionin perusarvoja ovat ihmisarvon ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen, vapaus, kansanvalta, tasa-arvo ja oikeusvaltioperiaate. Diakonissalaitos odottaa Euroopan parlamentin ja sen edustajien toimivan unionin arvojen mukaisesti ja edistävän ihmisoikeuksien toteutumista niin EU:n sisällä kuin sen ulkopuolella.

Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille

EU:n tulee toimia aktiivisesti rasismia vastaan ja edistää erityisesti syrjityimpien ryhmien, kuten maahantulijoiden ja EU:n suurimman etnisen vähemmistön, romanien, oikeuksia.

EU:n tulee

  • Laatia uusi rasisminvastainen toimintasuunnitelma, jossa esitetään aiempaa konkreettisempia toimia ja myönnetään jäsenvaltioille varoja rasisminvastaisiin toimiin.
  • Edistää aktiivisesti romanien tasa-arvon ja osallisuutta mm. varmistamalla EU:n romanistrategian täytäntöönpano, sen seuranta ja jäsenvaltioiden rahoitus kansallisten romanistrategioiden täytäntöönpanoon.
  • EU:n tulee huolehtia siitä, että kaikki saavat välttämättömät palvelut taustasta ja statuksesta huolimatta. Myös ilman laillista oleskeluoikeutta olevia tulee kohdella ihmisarvoisesti.
  • EU:n tulee rakentaa rauhaa ja edistää oikeudenmukaisuutta maailmalla. Kestävää turvallisuutta ja vakautta rakennetaan puuttumalla kriisien ja konfliktien juurisyihin, kuten ihmisoikeuksien polkemiseen sekä eriarvoisuuteen ja köyhyyteen. Valtavaksi kasvanut eriarvoisuus ja ilmastokriisin hälyttävä eteneminen ovat sotilaallisen konfliktin ohella suurimpia uhkia yhteiskunnalliselle turvallisuudelle.

EU:n tulee

  • Edistää johdonmukaisesti ihmisoikeuksien ja kansainvälisen oikeuden toteutumista kaikissa ulkosuhteissaan, myös kauppapolitiikassa.
  • Toimia aktiivisesti rauhanvälittäjänä maailman kriiseissä.
  • Edistää yritysten ihmisoikeusvelvoitteita, mm. toimeenpanemalla yritysvastuudirektiivi.
  • Purkaa rakenteita, jotka ylläpitävät taloudellista eriarvoisuutta, esimerkiksi estämällä yritysten veronkiertoa. EU:n tulee tukea YK:n verosopimusta, jolla veronkiertoon voidaan puuttua.
  • Jatkaa kehitysyhteistyötään eriarvoisuuden vähentämiseksi ja kestävän kehityksen edistämiseksi.
  • Edistää ihmisarvoista ja oikeudenmukaista kohtelua kansainväliseen muuttoliikkeeseen ja rajapolitiikkaan liittyen.
Diakonissalaitoksen lausunnot ja kannanotot

Ajankohtaista vaikuttamistyöstämme