Rohkea vaikuttaja
Viimeiset vuodet ovat koetelleet yhteiskuntamme kriisinsietokykyä tavalla, jollaista ei ole nähty sitten sotavuosien. Koronapandemia, sota Ukrainassa, ilmastonmuutos, työntekijäpula ja mielenterveyden kriisi ovat tehneet Suomesta toisenlaisen paikan, kuin mihin ehdimme tottua edellisten sukupolvien aikana. Diakonissalaitos näkee haasteet jokapäiväisessä arjessaan.
Haluamme vaikuttaa aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun ja päätöksentekoon. Vaikuttamisen tavoitteet nousevat kokemuksesta ja näkemyksestä, jota meille syntyy työstämme haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten parissa. Vaikuttamistyömme tähtää eriarvoisuuden vähentämiseen ja siihen, että jokaisella on ihmisarvoinen elämä.
Diakonissalaitoksen tavoitteet kunta- ja aluevaaleihin 2025
Tarvitsemme enemmän kuin koskaan inhimillistä ja vastuullista politiikkaa, joka on ihmislähtöistä, läpinäkyvää sekä perus- ja ihmisoikeuksia kunnioittavaa. Yhteiskunnan haavoittuvaisimpien ryhmien nostaminen marginaalista on välttämätöntä, jotta voimme lisätä yhteiskuntarauhaa, hyvinvointia ja inhimillistä turvallisuutta. Tässä Diakonissalaitoksen tavoitteet kevään 2025 kunta- ja aluevaaleihin.
Turvaa turvattomille
Suomessa kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevat ihmiset kohtaavat moninkertaisia esteitä yrittäessään saada itselleen välttämättömät, jopa lakisääteiset palvelut. Tässä ei ole järkeä inhimillisesti eikä taloudellisesti. Pitkällä aikavälillä yhteiskunta hyötyy enemmän ajoissa tarjotusta tuesta. Luodaan siis turvaa turvattomille ja rakennetaan yhdessä inhimillistä ja kestävää Suomea.
Kunta- ja hyvinvointialueen päättäjä – Toimi näin!
- Varmista kattavien peruspalveluiden saatavuus kaikille alueen ihmisille – myös heille,
joille palvelun piiriin hakeutuminen voi olla haasteellista esimerkiksi päihdesairaudesta
johtuen. - Rakenna sopua ja yhteistyötä. Tiivistä yhteistyötä laajasti julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa, ja luo yhteistyölle rakenteita. Erityisen tärkeää tämä on esimerkiksi asunnottomuus- ja päihdetyössä.
- Ohjaa toimintaa hankinnoilla. Painota hankintakriteereissä vaikuttavuutta hinnan sijaan. Tee aloitteita hankintakriteerien muuttamiseksi yhteistyöhön ohjaaviksi.
- Panosta matalan kynnyksen päihde- ja mielenterveyspalveluihin ja kannusta kehittämään kohtaavaa työtä siellä, missä tuen tarvitsijat ovat. Vaadi etsivien ja jalkautuvien tukimallien käyttöönottoa sekä resursointia. Lisää ennaltaehkäisevää työtä.
- Ota kokemusasiantuntijat ja palveluiden käyttäjät mukaan kehittämään toimivia ja
inhimillisiä ratkaisuja. - Pidä kiinni sitoumuksesta poistaa pitkäaikaisasunnottomuus vuoteen 2027 mennessä. Sitoutukaa Asunto ensin -malliin.
- Turvaa paperittomille välttämättömät sosiaali- ja terveyspalvelut.
Työelämän ovet auki
Hallitusohjelmassa tavoitellaan 100 000:ta uutta työllistä. Kuntien rooli työllisyyden edistämisessä kasvoi TE-palveluiden siirryttyä kuntien vastuulle vuoden 2025 alussa. Suomessa ikäluokkien pienentyessä suomalainen yhteiskunta ja työelämä tarvitsevat kaikki mukaan rakentamaan huomisen Suomea. Työ on merkityksellistä sekä talouden että osallisuuden näkökulmasta. Pidetään siis kaikki mukana!
Kunta- ja hyvinvointialueen päättäjä – Toimi näin!
- Älä anna yhdenkään nuoren tippua toivottomuuteen. Siihen ei ole varaa. Pidä huolta, että paikkakunnalla on toimintaa, jonka kautta haavoittuvassa asemassa oleville nuorille turvataan rinnalla kulkeva tuki. Diakonissalaitoksen Vamos on yksi tutkitusti vaikuttava
malli tähän. - Kannusta kehittämään malleja helpottamaan täsmätyökykyisten työllistymistä. Ehdota nuorille suunnattujen matalan kynnyksen työkokeilujen ja osa-aikatyömahdollisuuksien lisäämistä ilman raskasta byrokratiaa. Vaadi työelämään lisää joustoa ja mahdollisuuksia osallistua työelämään myös silloin, kun esimerkiksi oma terveys tai elämäntilanne ei mahdollista täyspäiväistä työskentelyä vaarantamatta toimeentuloa.
- Ehdota rohkeasti kokeiluja, joilla testataan uusia työllistymiseen liittyvien toimintojen järjestämis- ja rahoittamismalleja. Aloita esimerkiksi pilottihanke
vaikuttavuusperusteisesta hankinnasta työllisyyspalveluissa tai esitä aloitteita uusien
rahoitus- ja kumppanuusmallien käyttöönotosta, kuten vaikuttavuusinvestoinneista. - Tee aloite kunnan tai hyvinvointialueen edelläkävijyydestä maahantulijoiden työllistämisessä. Julkinen sektori työnantajana voi näyttää esimerkkiä vaikeassa asemassa olevien työllistämisessä poistamalla tarpeettomia kieli- ja koulutusvaatimuksia sekä torjumalla ennakkoluuloja ja stigmoja työelämässä.
Tavoitteemme hallituskaudelle 2023-2027
Diakonissalaitoksen hallitustavoitteita 2023-2027 valmisteltiin moniammatillisessa työryhmässä. Mukana oli myös kokemusasiantuntijoita ja koko henkilöstöllä oli mahdollisuus vaikuttaa tavoitteisiin. Nyt tavoitteita on täsmennetty vuositasolle. Voit tutustua tavoitteisiin alla olevien linkkien kautta.
Tulevaisuuden on oltava kaikkien nuorten (pdf)
Kohti inhimillistä maahanmuuttopolitiikkaa (pdf)
Sosiaali- ja terveystoimialan tulevaisuuden edellytykset (pdf)
Odotamme EU:n noudattavan perusarvojaan
Euroopan unionin perusarvoja ovat ihmisarvon ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen, vapaus, kansanvalta, tasa-arvo ja oikeusvaltioperiaate.
Diakonissalaitos odottaa Euroopan parlamentin ja sen edustajien toimivan unionin arvojen mukaisesti ja edistävän ihmisoikeuksien toteutumista niin EU:n sisällä kuin sen ulkopuolella.
Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille
EU:n tulee toimia aktiivisesti rasismia vastaan ja edistää erityisesti syrjityimpien ryhmien, kuten maahantulijoiden ja EU:n suurimman etnisen vähemmistön, romanien, oikeuksia.