Valmennukset
Mitä?
Tulevaisuusvalta on Suomessa keskittynyt harvoille ja valituille. Me Diakonissalaitoksella uskomme, että ihmiset ovat itse oman elämänsä parhaita asiantuntijoita, niin myös tulevaisuuksien suhteen. Valmennamme organisaatioita tulevaisuuskeskeisen työotteen saloihin avaamalla tulevaisuuden tutkimuksen peruskäsitteitä, tekemällä yhdessä ilmiötyöskentelyä sekä ohjaamalla toteuttamaan tulevaisuustyötä erilaisten asiakkaiden parissa.
Miksi?
Tulevaisuuskeskeinen työote ja sen käytäntöön soveltaminen auttaa osallistujia hahmottamaan erilaisia vaihtoehtoja tulevaisuudelle ja lisää muutoskyvykkyyttä. Nykypäivänä nopeat muutokset ovat osa niin yksilöiden kuin organisaatioidenkin arkea, eikä niihin ole aina helppoa suhtautua positiivisesti.
Diakonissalaitos on itse tehnyt tulevaisuustyötä hauraassa asemassa olevien asiakkaiden ja kohderyhmiensä kanssa. Olemme saaneet tästä työstä valtavasti positiivista palautetta ja kuulleet voimauttavista kokemuksista kun erilaisten ihmisten tulevaisuusnäkemyksistä ollaan kiinnostuneita. Meillä on osaamista ja menetelmiä tehdä tätä työtä ihmisläheisesti ja toiminnallisin menetelmin, integroiden työn tuloksia osaksi tiimien arjen työtä.
Kenelle?
Valmennus sopii organisaatioille, missä hahmotetaan tarvetta muutoskyvykkyyden lisäämisen sekä tulevaisuuskeskustelujen avaamiseen muillekin kuin asiantuntijoille. Mukana valmennuksissamme voivat olla niin organisaation työntekijät, asiakkaat kuin sidosryhmätkin.
Mitä?
(Työ)yhteisöissä tarvitaan aika ajoin ulkopuolista apua yhteisen suunnan hakemiseen ja työtä kehittävien prosessien läpiviemiseen. Diakonissalaitoksen asiantuntijat ovat monet kokeneita fasilitaattoreita. He osaavat antaa tilaa aiheelle ja osallistujille luotsaten prosessia turvallisesti eteenpäin.
Meiltä onnistuu niin yksittäisten työpajojen kuin pidempien prosessien fasilitointi liittyen esimerkiksi tavoitteisiin, strategiaan, arvoihin tai yhdessä tekemisen pelisääntöihin. Lisäksi osa asiantuntijoistamme on kouluttautuneita työnohjaajia, jotka ottavat ohjattavakseen sekä yksilöitä että ryhmiä.
Miksi?
Työnohjaus ja fasilitointi tuovat työyhteisön toimintatapoihin jämäkkyyttä ja vievät sovittuja kehittämistavoitteita suunnitellusti eteenpäin.
Fasilitointi tuottaa osallistujille
- parempia kokemuksia yhdessä kehittämisestä
- edesauttaa hyvän työntekijäkokemuksen muodostumisessa.
Työnohjaus puolestaan voi osaltaan
- jäsentää tiimin tai yksilön työtä uudelleen
- edesauttaa työinnon säilymistä sekä tiimin sujuvien yhteistyökäytäntöjen mukaan toimimista.
Kenelle?
Fasilitoidut työpajamme ja prosessimme sekä työnohjauksemme sopivat tiimeille ja organisaatioille, jotka haluavat vaalia työntekijöiden oppimista sekä yhdessä ohjautumista.
Tavoitteelliset fasilitointiprosessit sekä työnohjaus parantavat organisaation kilpailukykyä ja sitouttavat henkilökuntaa.
Mitä?
Kulttuurinen saavutettavuus ja osallisuus -valmennusten tavoite on antaa valmiuksia ja käytännönläheisiä menetelmiä eri kulttuureista tulevien kaupunkilaisten kohtaamiseen, heidän osallisuutensa vahvistamiseen sekä moninaisten yhteisöjen rakentamiseen yhdessä ihmisten kanssa.
Miksi?
Kulttuurinen moninaisuus on rikkaus, jota meidän tulisi vaalia ja kasvattaa eri puolilla yhteiskuntaa. Se vaatii kuitenkin työtä, uudenlaisia hoksauksia ja tapoja toimia, jotta viestimme ja toimintamme saavuttaa Suomeen muualta muuttaneet ihmiset.
Diakonissalaitoksella on pitkä kokemus Suomeen muuttaneiden ihmisten parissa työskentelystä. Teemme kohtaavaa työtä asuinalueilla, missä asuu paljon maahanmuuttaneita. Meillä on erityisosaamista paperittomien ja sotatraumatisoituneiden parissa toimimisesta ja toimimme myös maahanmuuttajanuorten kanssa.
Kenelle?
Valmennus sopii kohtaavaa työtä tekeville henkilöille ja työntekijöille, joiden työn tavoitteena on saada erilaisiin palveluihin ja toimintoihin mukaan myös maahanmuuttaneita.
Mitä?
Valmennamme hauraassa asemassa olevan ihmisen kohtaamisesta sekä asioista, jotka on hyvä huomioida näissä vuorovaikutustilanteissa. Valmennustemme keskiössä ovat mm. päihteitä käyttävät ihmiset, työn- ja koulutuksen ulkopuolella olevat nuoret, traumataustaiset ihmiset tai muistisairaat ikäihmiset. Räätälöidyissä valmennuksissa keskitymme hauraassa asemassa olevan ihmisen kokemusmaailmaan, traumatietoisuuteen, polarisaatioon sekä toimiviin malleihin vuorovaikutukselle näissä kohtaamisissa.
Miksi?
Törmäämme eri tavoin hauraassa asemassa oleviin ihmisiin jokainen arjessamme. Välillä heidän käytöksensä voidaan kokea häiritseväksi ihmisen oireillessa normatiivisesta käytöksestä poiketen. Monissa ammateissa on tarve kohdata ja toimia onnistuneesti erilaisten ihmisten kanssa, tässä auttavat valmennuksemme.
Diakonissalaitoksella on pitkä kokemus työstä hauraassa asemassa olevien ihmisten parissa. Teemme jalkautuvaa päihde- ja mielenterveystyötä, ohjaamme koulutuksen ja työn ulkopuolella olevia nuoria, tarjoamme asuntoja asunnottomille sekä keskitämme voimiamme naapurustotyöhön ennaltaehkäisten näin ihmisten välisiä ongelmia ja ennakkoluuloja. Työmme keskiössä on aina ihmisen oma toimijuus ja osallisuus.
Kenelle?
Valmennus sopii henkilöille ja organisaatioille, jotka arjen työssään kohtaavat hauraassa asemassa olevia ihmisiä ja joiden tulee tarjota mahdollisuuksia heidän osallisuudelleen. Valmennus sopii niin julkisten palvelujen työntekijöille kuin esim. yritysten henkilökunnalle.
Mitä?
Koronapandemia jätti jälkensä työyhteisöihin. Etätyöaika on tullut jäädäkseen ja yhdessä toimiminen erilaisten ihmisten kesken työn arjessa ei ole aina mutkatonta. Työpaikoilla kohtaavat monenlaiset ihmiset erilaisine ajatuksineen ja tarpeineen tavoitteenaan tehdä töitä yhteisten päämäärien eteen.
Valmennamme organisaatioita yhdessä kehittämisestä sekä työntekijöiden osallisuuden teemoista. Olemme erikoistuneet myös työyhteisöjen konflikteja ennaltaehkäisevään restoratiivisen toimintakulttuurin rakentamiseen, jossa haastaviin tilanteisiin tartutaan matalalla kynnyksellä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja jossa konfliktitilanteet voidaan nähdä mahdollisuutena positiiviseen muutokseen. Teemaan liittyen tuomme pöytään myös osaamisemme nuorten parista, jonka avulla voimme rakentaa organisaatioiden toimintatapoja nuorilähtöisiksi ja ottamaan huomioon eri sukupolvien yhdessä toimimisen.
Miksi?
Työyhteisön kehittäminen lisää siellä työskentelevien ihmisten kyvykkyyttä toimia toistensa kanssa ja suodattaa omia tarpeitaan rakentavasti osaksi arjen työtä. Konfliktien ennaltaehkäisy auttaa organisaatioita keskittymään asiakastyöhön ja tekemään tehokkaammin töitä yhteisten tavoitteiden eteen.
Kenelle?
Valmennukset ja työpajat sopivat organisaatioille, joilla on tarve ja rohkeutta kehittää työkulttuuriaan yhdessä erilaisten ihmisten osallisuutta vahvistavaksi. Työpajat ja valmennukset voidaan räätälöidä painottumaan yhteiskehittämiseen, restoratiivisen toimintakulttuurin rakentamiseen ja työyhteisön konfliktien ennaltaehkäisyyn tai eri sukupolvien yhteistyötä vahvistavaksi.
Mitä?
CABLE (Community Action Based Learning for Empowerment) -valmennukset on yhteiskehitetty eurooppalaisessa diakonian, sosiaalipedagogian ja yhteiskuntatieteiden ammattilaisverkostossa 2000-luvulla. Kyseessä on aikuispedagoginen ryhmäprosessi, jonka avulla löydetään tapoja vaikuttaa omaan elinympäristöön ja omaan ja yhteisön hyvinvointiin. Diakonissalaitos on valmentanut vuosien mittaan jo yli 6000 ihmistä ja muokannut valmennuksista erilaisiin konteksteihin ja erilaisille monimuotoisille ryhmille soveltuvan mallin.
CABLE-valmennuksessa osa osallistujista voi valmentautua valmentajaksi. Näin osaaminen jää tilaajayhteisöön ja sitä voidaan käyttää yhteisö(je)n vahvistamiseen.
Miksi?
CABLE-valmennuksista syntyy ihmisistä itsestään lähtevää muutokseen tähtäävää toimintaa, johon kukin osallistuu voimavarojensa mukaan. Valmennus tukee erilaisten ihmisten voimaantumista, muuttaa heidän välistään vuorovaikutusta ja auttaa rakentamaan luottamusta sekä yhteisöjä, joissa ihmisten on parempi olla.
Kenelle?
Valmennus sopii kaikille ihmisille ja (työ)yhteisöille, jotka haluavat kehittää yhteistoimintaa omissa yhteisöissään. Valmennus sopii myös vaikeassa asemassa elävien ihmisten kanssa työskenteleville ammattilaisille ja alan opiskelijoille, jotka haluavat vahvistaa asiakkaidensa osallisuutta ja oman työryhmänsä sisäistä koheesiota ja erityisosaamista kyvykkyyksien tunnistamisessa ja tukemisessa.
Mitä?
Valmennamme ja sparraamme kansalais- ja vapaaehtoistoiminnan käytännön koordinointiin sekä uusien ja nykyisten vapaaehtoisten sitouttamiseen liittyvissä kysymyksissä. Koostamamme vieraanvaraiset yhteisöt -materiaali on oiva keino hoksauttaa olemassaolevia yhteisöjä omista käytännöistään suhteessa yksilöiden vieraanvaraisuuden kokemukseen osana yhteisöä.
Miksi?
Suomi on kymmenien tuhansien järjestöjen maa ja monelle meistä kansalais- ja vapaaehtoistoiminta on tapa viedä itselle tärkeitä asioita eteenpäin. Meiltä löytyy silti paljon ihmisiä, jotka eivät näe itseään vapaaehtoisina sekä yhteisöjä, jotka kaipaavat kipeästi lisää toimintaansa sitoutuneita ihmisiä.
Paneutumalla omiin vapaaehtoistoiminnan käytäntöihin sekä yhteisön vieraanvaraisuuteen on mahdollista sekä avata toimintaa että uudistaa sitä vastaamaan tämän hetken tarpeita. Aktiiviset ja toimijuutta kokevat vapaaehtoiset ovat iso voimavara yhteisölle. Myös yksittäisten ihmisten osallisuuden kokemus ja ajatus yhteiskuntaan kuulumisesta voi vahvistua osana vieraanvaraisen yhteisön vapaaehtoistoimintaa.
Kenelle?
Valmennukset ja sparraukset sopivat yhteisöille, jotka kaipaavat ihmisiä toimimaan osana yhteisöään ja joilla on halua sekä rohkeutta avata toimintaansa. Teemat toimivat niin kansalaisjärjestöjen, seurakuntien kuin muiden vapaaehtoistoimintaa järjestävien organisaatioiden työntekijöille ja jo mukana oleville vapaaehtoisille.